سلول بنیادی
روی فهرست مطالب کلیک کنید و روی سوال مد نظر کلیک کنید
سلول بنیادی چیست
میدانیم که همه سلولهای بدن، دارای ژنوم واحد و کاملا یکسانی هستنند. اما طی فرایند تمایز، هر سلول، به صورت هدفمند، گروه خاصی از ژنها را خاموش و گروه دیگر را روشن میکند و با یک برنامه هماهنگ با سایر سلولها، فعالیتهای خود را به صورت تخصصی انجام میدهد، اما گروهی از سلولها که سلولهای بنیادی نام دارند، نقش و فعالیت ویژهای در بدن ندارند و میتوانند به هر نوع سلول تخصصی که بدن به آن نیاز دارد، تبدیل شوند. در واقع سلولهای بنیادی سلولهای تمایز نیافتهای هستند که میتوانند با توجه به نیاز بدن به سلولهای تخصصی تبدیل شوند. دانشمندان و پزشکان به مطالعات سلولهای بنیادی علاقه دارند زیرا با مطالعه سلولهای بنیادی میتوانند به چگونگی عملکرد بدن و فعالیتهای صحیح و اشتباه آن پی ببرند. سلولهای بنیادی دو ویژگی منحصر به فرد دارند که آنها قادر میسازد تا این کار را انجام دهند: این سلولها توانایی تقسیمهای متوالی را برای تولید سلولهای جدید دارندو نیز همزمان که این سلولها تقسیم میشوند، میتوانند به انواع سلولهای مختلف و تخصصی تمایز پیدا کنند.
به طور کلی مطالعات سلولهای بنیادی، زمینهای امید بخش برای درمان بسیاری از بیماریهایی است که در حال حاضر هیچ گونه روش درمانی برای آنها وجود ندارد. تحقیقات در این زمینه برای درک بهتر ویژگیهای یاخته بنیادی انجام میگیرد تا بتوانیم مراحل و روشهای رشد و نمو سلولهای بدن را بشناسیم. به عنوان مثال، دانشمندان روشهایی را یافتهاند که میتوانند ژنهای به خصوصی را که در تمایز نقش دارند، فعال یا غیرفعال کنند. شناخت این ژنها موجب میشود که دانشمندان بتوانند ژنها و جهشها و تاثیر آنها را بر روند سلولی مورد شناسایی قرار دهند. با توجه به مطالعات و درک این فرایندهای سلولی، محققان ممکن است بتوانند دلایل بروز طیف وسیعی از بیمارها و ناهنجاریهایی که درمانی ندارند را شناسایی کنند. به عنوان مثال، تقسیم و تمایز سلولی غیرطبیعی، مسئول ناهنجاریهایی نظیر سرطان و اختلالات مادرزادی هستند. شناخت دلایلی که موجب تقسیم سلولی به روش اشتباه میشود، میتوانند محققان را به سمت کشف درمان این اختلالات هدایت کنند.
سلولهای بنیادی در توسعه داروهای جدید میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. به عنوان مثال، به جای آزمایش بالینی داروهای جدید بر روی انسانها، دانشمندان میتوانند تاثیر دارو را بر روی سلولها و بافتهای حاصل از رشد سلولهای بنیادی مورد بررسی قراردهند. از سویی دیگر دانشمندان میتوانند با مطالعه یاختههای بنیادی بررسی کنند که چگونه سلولها برای عملکردهای خاص در بدن تخصص مییابند و چه اتفاقی میافتد که این روند دچار اختلال میشود و انواع بیماریها بروز میکنند. اگر نحوه رشد سلولهای بنیادی شناخته شود، ممکن است بتوان این فرآیند را برای ایجاد سلولها، بافتها و اندامهای جدید تکرار کرد.
منابع سلول بنیادی چیست
سلولهای بنیادی از دو منبع اصلی حاصل میشوند. بافتهای بالغ بدن و بافتها و سلولهای جنینی. علاوه بر این برخی از سلولها به نام «سلولهای بنیادی پرتوان القایی (Induced Pluripotent Stem Cells) هستند که میتوانند مستقیما از سلولهای سوماتیک یا بدنی تولید شوند. به عنوان مثال، دانشمندان با استفاده از سلولهای پوستی و سایر سلولهای بافت خاص، این سلول های بنیادی پرتوان را در آزمایشگاهها ایجاد میکنند. این سلولها با روشی مشابه سلولهای بنیادی جنینی رفتار میکنند، بنابراین میتوانند برای ایجاد طیف وسیعی از روشهای درمانی مفید باشند. با این حال، برای استفاده گسترده از این نوع از سلولها تحقیقات و بررسیهای بیشتری لازم است.
انواع سلول بنیادی از لحاظ امکان تبدیل به سایر بافت ها به چه دسته هایی تقسیم می شوند؟
سلولهای بسیار پرتوان Totipoten این سلولها میتوانند به تمام انواع ممکن سلولی در بدن تمایز یابند. چند سلول اولیه که از تقسیم زیگوت به وجود میآیند، یاختههای بنیادی پرتوان یا توتی پوتنت هستند.
سلولهای پرتوان Pluripotent این یاختهها میتوانند به تقریبا تمام سلولهای بدن تمایز یابند. یاختههای اولیه تشکیل جنین از نوع پرتوان هستند. سلولهای بنیادی جنین، به جای سلولهای بسیار پرتوان، به عنوان سلولهای پرتوان شناخته میشوند، زیرا آنها نمیتوانند به سلولهای غشای جنینی یا جفت تمایز پیدا کنند.
سلولهای چند توان Multipotent این سلولها میتوانند به خانوادهای از سلولهای مرتبط تمایز پیدا کنند. به عنوان مثال، سلولهای بنیادی خونی یا «هماتوپویتیک» Hematopoietic میتوانند به گلبولهای قرمز و سفید و یا پلاکتها تبدیل شوند.
سلولهای کم توان Oligopotent این گروه قادر هستند که به انواع بسیار کمی از سلولها تمایز پیدا کنند. لنفوئید یا میلوئیدهای بالغ بنیادی میتوانند این گونه عمل کنند.
سلولها یک توان Unipotent این یاختههای بنیادی فقط میتوانند به یک نوع سلول از گونه خود تبدیل شوند. به هر حال، این گروه نیز در طبقهبندی سلولهای بنیادی قرار میگیرند، زیرا آنها میتوانند خود را ترمیم کرده و از نو تولید کنند. به عنوان مثال، سلولهای ماهیچهای بالغ بنیادی در این گروه جای دارند.
سلول بنیادی مزانشیمی Mesenchymal Stem Cell این گروه از یاختهها از بافت همبند یا استرومائی که اندامهای بدن و سایر بافتها را احاطه کرده است، به وجود میآیند. تاکنون دانشمندان از سلولهای مزانشیمی بنیادی برای ایجاد بافتهای جدید بدن مانند استخوان، غضروف و سلولهای چربی استفاده کردهاند. آنها ممکن است روزی در حل طیف گستردهای از اختلالات و ناهنجاریهای بدن مورد استفاده قرار بگیرند.
اگزوزوم تراپی (اگزوزوم درمانی) چیست؟
اگزوزوم تراپی (اگزوزوم درمانی) در ترکیب با دستگاه لیزر مونلایت و استارلایت در زیبایی و درمان استفاده می شود مانند جوان سازی، ریزش مو، درمان آرتروز، درمان ناتوانی جنسی، درمان زخم های مزمن مانند زخم های دیابتی و …
آیا اگزوزوم تراپی (اگزوزوم درمانی) بهتر از سلول بنیادی درمانی است؟
اگزوزوم ها پیام های درون سلولی هستند. آنها فوق العاده کوچک هستند و به نوعی مانند پاکت های کوچکی هستند که از یک سلول به سلول دیگر ارسال می شوند.
اگزوزوم ها بالون های کوچکی هستند (معروف به “وزیکول”) که سلول ها برای برقراری ارتباط به یکدیگر می فرستند. این ارتباطات معمولاً سیگنالهای سلولی طبیعی به فولیکولها هستند، مانند “رشد” یا “تقسیم” و غیره. پزشکان ما در کلینیک لیزر اروپا با مدیریت دکتر مایکل وبر، اگزوزوم را با یک فرمول اختصاصی برای جوان سازی، رشد مو، ناتوانی جنسی و … تزریق میکنند.
تزریقهای Exosome منحصربهفرد ما، حاوی فاکتورهای رشد و سیتوکینهایی هستند که بسیار شبیه پلاکتها در PRP/PPP هستند، اما در سطح بسیار قویتر و متمرکزتر. این ذرات ریز از سلولهای بنیادی در فرآیندی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) ثبت و بررسی میشود جمعآوری میشوند و میتوانند برای اهدافی از بهبود و ترمیم، کاهش التهاب، بهبود جریان خون به فولیکولها و تحریک رشد موهای جدید استفاده شوند.
به عنوان مثال، مشخص شده است که تزریق اگزوزوم ها باعث تسریع بازگشت مو به فاز آناژن یا فاز رشد می شود و از ضخیم شدن مو و همچنین رشد جدید حمایت می کند. نتایج اولیه ما امیدوارکننده بوده است و پتانسیل بیشتری نسبت به سایر روشهای دو سلولی بازسازیکننده موجود مانند PRP یا درمان با سلولهای بنیادی نشان میدهد.
اگزوزوم ها یک راه حل بالقوه برای آن دسته از بیمارانی که به دنبال راه حلی غیرجراحی برای جوان سازی و ترمیم در بدن خود هستند.
دکتر مایکل وبر در کشور آلمان، بنابر نوع بیماری و شرایط بیمار، درمان مناسب با اگزوزوم را برای بیمار یا زیباجو تجویز می کند.
چگونه سلول بنیادی در درمان درد و ترمیم غضروف، عضله، استخوان، لیگامان، تاندون، منیسک و ... موثر است؟
درمان انواع آرتروز با به روز ترین روش ترکیب سلول بنیادی، پی آر پی و لیزر RJ
در حال حاضر روش های بسیار زیادی برای درمان مشکلات سیستم عصبی عضلانی و درمان درد وجود دارد. روشهای مانند لیزرهای کم توان یا پرتوان در این حوزه استفاده می شوند یا به عنوان مثال تزریق ژن های هیالورونیک اسید به داخل مفاصل یا مواد کورتیکواستروئید و غیره که متاسفانه این روش ها به صورت موقتی موثر بوده و درمانقطعی محسوب نمی شوند.
روش جدید ترکیب سلول بنیادی (مغز استخوان، چربی یا با استفاده از دستگاه lightstream RJ)، پی آر پی پیشرفته، ژل های هیالورونیک اسید در برخی مواقع می تواند به عنوان یک روش موثر به خصوص در مورد افرادی که نمی خواهند جراحی انجام دهند یا شرایط انجام جراحی را ندارند، قابل استفاده است. به خصوص هرچه این روش نزدیک تر به آسیب انجام شود موثرتر است.
نکته بسیار مهم این است که حتی اگر سلول بنیادی با حجم زیاد به داخل مفصل یا بافت آسیب دیده تزریق شود حجم زیادی از سلول های بنیادی از بین می روند زیرا سلولهای بنیادی برای تبدیل شدن به بافت های مختلف نیاز به انرژی زیادی دارند و بدن کسی که سن بالایی دارد نمی تواند شرایط متابولیسم لازم را در بدن خود داشته باشد بنابراین سلولهای بنیادی از بین می روند.
برای جلوگیری از چنین اتفاقی و اثربخشی پی آر پی پیشرفته و سلول بنیادی حتماً و حتماً باید قبل و بعد از انجام تزریق لیزر کم توان نسل ۴ از طریق لیزر سوپرپالس یا لیزر اینترا آرتیکولار در ناحیه مورد نظر تابانده شود.
کمپانی لیزر آلمانی آرجی دارای دستگاه هایی است که می تواند به صورت غیر تهاجمی این کار را انجام دهد.
در حال حاضر تعداد بسیار محدودی از پزشکان در ایران چنین آموزش هایی را دیده اند که بیماران عزیز می توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر با تلفن زیر تماس بگیرند.
ضمن اینکه این روش نه تنها در بحث مفاصل بلکه در آسیب های عضلانی تاندونی لیگامانی منیسک و استخوانی نیز قابل استفاده است.
درمان موثر انواع آرتروز با روش پیشرفته لیزر اینترا آرتیکولار، سلول بنیادی و پی آر پی پیشرفته
درمان شانه یخ زده با روش ترکیب لیزر داخل مفصلی و تزریق سلول بنیادی و PRP پیشرفته
مقایسه روش نوین و متداول استخراج سلول بنیادی
پزشکی بازساختی شامل چه روش هایی است و بهترین روش پزشکی بازساختی کدام است؟
یکی از این مفاهیم جدید که با گسترش روزافزون علم پزشکی و دانش زیستشناسی ایجاد گردید، پزشکی بازساختی یا رجنرتیو مدیسین Regenerative Medicine است که به عنوان پزشکی آینده از آن یاد میشود. بازساختی به دنبال یافتن شیوههای نوین پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهاست تا بتوان از پزشکی سنتی که حول محور تشخیص و درمان با داروهای شیمیایی و تا حدی بیوتکنولوژیکی کار میکند به سمت پزشکی فرد محور و حتی پزشکی دقیق حرکت کند که بدین منظور فرآوردهها و داروهای بیولوژیک نقش حائز اهمیتی ایفا خواهند کرد (در یک بیماری یکسان؛ درمان هر بیمار با بیمار دیگر با توجه به تفاوت های بیولوژیکی متفاوت است)
پزشکی بازساختی از لحاظ جهت گیری تکنولوژی به چند دسته تقسیم می شود. لیزر درمانی یکی از پیشرفته ترین روش های پزشکی بازساختی است. درمان با سلول بنیادی، اگزوزوم درمانی، درمان با تکنولوژی پی آر پی پیشرفته، درمان با محصولات دارویی مبتنی بر ژن، ارتوکین تراپی از به روزترین و موثرترین این روش ها هستند. سوالی که در این جا مطرح می شود که از بین این روش ها با توجه به تاییدیه ها و مجوزها و اثربخشی، کدام روش موثرتر است؟
ابتدا نگاهی اجمالی به روش های مختلف پزشکی بازساختی کرده و سپس آن ها را مقایسه می کنیم.
محصولات پیشرفته پزشکی، محصولات درمانی و دارویی به چهار گروه مختلف تقسیم میشوند که عبارتند از: محصولات درمانی مبتنی بر سلول اولیه، محصولات درمانی مبتنی بر سلول بنیادی یا سلول پیشساز، محصولات درمانی بر پایه ایمنی-درمانی سلولی، محصولات ژن درمانی
داروهای ژن درمانی
این داروها شامل ژنهایی هستند که منجر به اثرات درمانی، پیشگیری یا تشخیص میشوند. این محصولات عمدتا با ورود ژنهای نوترکیب به بدن بیمار به منظور درمان طیف وسیعی از بیماریها از جمله ناهنجاریهای ژنتیکی، سرطان یا بیمارهای مزمن بکار میروند. ژن نوترکیب در واقع قسمتی ازDNA سنتزی تولید شده در آزمایشگاه است که بصورت تلفیقی و یا از طریق یک یا چندین قطعه ژنی از منابع مختلف ساخته میشود.
داروهای سلول درمانی
این داروها شامل سلولها و بافتهایی هستند که به منظور تغییر در مشخصههای زیستی نامطلوب تهیه می شوند و یا سلولها و بافتهایی هستند که برای غیر از منظوری که باید مورد استفاده قرار گیرند، تحت تغییرات قرار گرفتهاند. این داروها نیز میتوانند برای درمان، تشخیص و پیشگیری بیماریها مورد استفاده قرار گیرند.
داروهای مهندسی بافت
این داروها شامل سلولها و بافتهایی هستند که به منظور بازسازی، ترمیم و جایگزینی بافهای انسانی دستخوش تغییراتی شدهاند.
داروهای ترکیبی پزشکی بازساختی
این داروها از یک داروی زیستی (سلول و بافت) در کنار مواد و ترکیبات دیگر تشکیل شده اند. نمونه مشخص این نوع داروها، سلولهای جایگذاری شده در داربست های زیستی هستند.
بسیاری از این محصولات دارای تاییدیه های بین المللی هستند و از بین محصولات دارای تاییدیه تجاریسازی که وارد بالین شدهاند، 38% در زمینه بیماریهای پوستی، 30% مربوط به بیماریهای سیستم اسکلتی عضلانی، 8% مربوط به بیماریهای التهابی و سیستم ایمنی، 4% بیماریهای چشمی، 4% انواع سرطان و 4% مربوط به انواع بیماریهای قلبی-عروقی بوده است.
انتظار میرود پزشکی بازساختی تاثیر قابل توجهی در مراقبتهای بهداشتی برای بیماریهای هزینهبر، خاص و مزمن (مانند بیماری های قلبی-عروقی، سکته مغزی، دیابت، بازسازی بافتهای نرم، بیماریهای عصبی مانند ALS، پارکینسون و آلزایمر) که در حال حاضر عمده هزینههای بهداشت و درمان را شامل میشوند، داشته باشد.
مهم ترین مشکل روش هایی که مبتنی بر محصولات سلول بنیادی، ژن درمانی، پی آر پی درمانی، اگزوزوم درمانی و … است این است که سلول، فاکتورهای رشد، محصولات ژنتیکی برای تقسیم، تکثیر و اثرگذاری نیازمند انرژی سلولی است، در غیر این صورت اثربخشی این روش ها کاهش می یابد.
لیزر درمانی خود به عنوان یک روش موثر در پزشکی بازساختی در ترکیب با این روش ها اثربخشی را چندین برابر می کند. با توجه به مکانیزم های معین لیزرهای کم توان و بدون نگرانی بابت تغییرات احتمالی سلولی، انرژی لازم برای فرایندهای تقسیم و تکثیر محصولات سلولی را فراهم می کنند. بنابراین به نظر می رسد ترکیب این محصولات با لیزر درمانی سیستمی و لیزردرمانی موضعی یا لیزر درمانی بین بافتی، پزشکی بازساختی بسیار موثر، بدون عوارض و کاربردی خواهد بود.
چرا بهتر است درمان با سلول بنیادی، با لیزر درمانی ترکیب شود؟
فوتوبیومدولاسیون شاخه ای از فتوبیومدیسین (کاربرد نور در پزشکی) است. در این تکنولوژی پزشکی، از لیزر یا سایر منابع نوری مانند دیودها که اثر حرارتی ندارند و اثر تحریکی (بیواستیمولاتوری) روی سلول و در نتیجه بافت ها و اندام های بدن دارند، برای مقاصد درمانی استفاده می شود. اویدنس های بسیار زیاد و معتبری ثابت می کند لیزر درمانی یا لیزر کم توان، روی فعالیت، تکثیر و مهاجرت های سلولی و نهایتا بازسازی های سلول و بافتی اثرات مهمی دارد.
سلول های بنیادی مزانشیمال نیز نقش مهمی در بازسازی بافت دارند و ترکیب این دو روش یعنی استفاده از سلول بنیادی مزانشیمال و لیزر درمانی (لیزر کم توان) در بسیاری از بیماری ها اثرات فوق العاده ای دارد. سلول های بنیادی، سلول های غیر تخصصی و نابالغی (تمایز نیافته ای) هستند که دارای خاصیت نوسازی در بدن هستند.
این سلول ها روزانه از مغز استخوان به داخل خون آزاد می شوند و منابع سلول برای بازسازی بافت های بدن و جایگزینی اندام آسیب دیده را فراهم می کنند. تمایز یافتن (تبدیل شدن به سلول مطلوب) سلول بنیادی، مرحله مهمی از حیات این سلول ها است که امکان تولید سلول های تشخیصی برا برای تبدیل شدن به نوع دیگری از سلول (مثلا سلول پوستی) برای ایجاد بافت یا اندام های مختلف را فراهم می کند. فاکتورهای رشد و ماتریس های خارج سلولی می توانند تمایز سلول های بنیادی را به سلول های دیگر افزایش دهند. این جاست که جناب آقای دکتر مایکل وبر، ریاست آکادمی لیزر اروپا در آلمان، در سخنرانی های خود در سراسر جهان روی ترکیب روش های پزشکی بازساختی مانند درمان با سلول بنیادی، پی آر پی پیشرفته، لیزر درمانی تاکید می کنند.
سلول های بنیادی مزانشیمال، صرف نظر از منشا بافتی آنها، از نوع استرومایی مزانشیمی هستند که این سلول ها ابتدا در مغز استخوان یافت شدند. این سلول ها امکان تهیه از بافت های بدن افراد بالغ (مانند چربی شکم) را نیز دارند. این سلول ها می توانند به استئوسیت ها، کندروسیت ها و سلول های چربی تمایز یابند و بنابراین برای درمان آرتروز، درمان زخم، جوانسازی، درمان ریزش مو، درمان مشکلات ستون فقرات و دیسک کمر و دیسک گردن، درمان استئومیلیت، درمان جراحات ناشی از سوختگی و حوادث و … کاربرد دارند.
یکی دیگر از منابع سلول بنیادی مزانشیمال، بند ناف، خون بند ناف یا هر مایع آمینوتیک که حاوی سلول بنیادی مزانشیمال باشد، است. ارگان های زیادی می توانند به عنوان منابع سلول بنیادی مزانشیمی استفاده شوند مانند پوست، بافت چربی، عروق خونی، پالپ دهان و ….
از سوی دیگر فوتوبیومدولاسیون (لیزر کم توان، لیزر درمانی، لیزر سرد، لیزر گرم) می توانند در رشد سلول ها مورد استفاده قرار گیرد. یکی از مهمترین دلایل لازم لزوم ترکیب لیزر درمانی با درمان سلول بنیادی و پی آر پی پیشرفته، این است که لیزر کم توان نسل 4 مانند دستگاه مونلایت و استارلایت قادر است انرژی لازم برای سلول های بنیادی را در هرجایی که تزریق می شوند، با طول موج های تخصصی فراهم کند.
زمانی که ترکیب سلول بنیادی و پی آرپی پیشرفته (شامل فاکتور های رشد و سیتوکین) به ناحیه مورد نظر در بدن تزریق می شود، فیبر نوری، لیزر کم توان نسل 4 را که دارای بیش از 12 طول موج تخصصی برای تحریک میتوکندری و سلول در جهت تقسیم به بافت هدف یا به بافت مورد نظر می رساند و دیگر نیازی به استفاده از لیزر پرتوان که اثرات تحریکی را به سمت اثرات مهاری می برد، نخواهد داشت. بنابراین دستگاه مونلایت استارلایت توسط طیف وسیع پزشکان مانند متخصصان پوست، جراحان، رادیولوژیست های تداخلی (اینترونشن)، چشم پزشکان، متخصصان داخلی، متخصصان طب فیزیکی و توان بخشی، متخصصان ارتوپدی، دندان پزشکان، متخصصان سرطان، متخصصان قلب و عروق، پزشکان عمومی و سایر گروه های پزشکی استفاده می شود.
سلولهای بنیادی استخراج شده از ادرار، منبعی مناسب برای تولید IPSCs
بر اساس یک مطالعه جدید که در Scientific Reports منتشر شده است، ادرار انسان به طور بالقوه یک منبع غیر تهاجمی برای استخراج سلول های بنیادی است. یک مطالعه جدید منتشر شده در Scientific Reportsclaims ادعا میکند که سلول های بنیادی را از ادرار انسان جدا کرده و مشخص صحت نوع آن را اثبات کرده است. این کشف که توسط محققان دانشگاه هاینریش هاینه دوسلدورف (آلمان) انجام شد، امکان جمع آوری غیرتهاجمی سلول های بنیادی مخصوص بیماران را فراهم می آورد که می توانند به آسانی به iPSCs تبدیل شوند یا برای درمان های بازساختی و سلول درمانی متمایز شوند.
سلول های بنیادی که به سلول های پیش ساز کلیوی (UdRPCs) مشتق شده اند، در این مطالعه از 10 بیمار در سنین، جنس و قومیت های مختلف این سلول ها جدا شده و مشاهده شد که از 2000-7000 سلول در روز قابل استخراج است که در غیر این صورت از بین می روند و از بدن انسان خارج می شوند.
نتایج نشان داد ترکیبی از نشانگرهای سلول های بنیادی کلیوی مانندSIX2،CITED1 و WT1-متناسب با منشاء آنها در کلیه و همچنین نشانگرهایی که نشان دهنده سلول های بنیادی مزانشیمی و پرتوان بودن است، مانند TRA-1-60، TRA-1-81، SSEA4،C-KIT و CD13 شناسایی شده است.
پس از جمع آوری UdRPC ها، تیم نشان داد که آنها قادر به کشت سلول ها در شرایط آزمایشگاهی و تمایز آنها به استئوسیت ها، کندروسیت ها و چربی ها در مدت سه هفته (مشابه سلول های بنیادی مزانشیمی) هستند. محققان همچنین هنگام مقایسه داده های رونویسی، شباهتی به سلول های بنیادی مشتق از مایع آمنیوتیک، که قبلاً از مایع آمنیوتیک سه ماهه سوم جدا کرده بودند، کشف کردند.
با تأیید توانایی تمایز خود، تیم نشان داد که UdRPC ها را می توان با استفاده از یک سیستم انتقال عفونی اپیزومی بدون ادغام، مجدداً در iPSCs برنامه ریزی کرد، که می تواند سلول ها را نسبت به iPSC های سنتی که با استفاده از ناقل های ویروسی استفاده می شود، مستعد درمان های بازساختی باشد.
https://www.regmednet.com/stem-cells-obtained-from-urine-may-be-a-strong-ipsc-source
سلول درمانی موثر برای آسیب نخاعی در موش صحرایی توسط فعال کننده پلاسمینوژن
محققان دانشگاه کالیفرنیا سان دیگو (کالیفرنیا، ایالات متحده آمریکا) سلول های بنیادی را با فعال کننده پلاسمینوژن نوع بافت اصلاح شده (tPA) قبل از تحویل سلول ها به محل آسیب نخاع در موش های صحرایی، تهیه و تزریق کردند. 4 ماه پس از تزریق، موشها افزایش سلولهای مولد عصبی شرطی tPA و بهبود حرکات اندام را داشتند. یافته های این پژوهش در Scientific Reports منتشر شده است.
محققان قبل از درمان سلولها با tPA اصلاح شده در شرایط in vitro، سلولهای پیش ساز عصبی خود را از سلولهای بنیادی پرتوان القایی تولید کردند. پس از 15 دقیقه، سلولهای پیش ساز عصبی tPA به محل آسیب نخاع منتقل شدند، تا به این سوال پاسخ داده شود که آیا این سول ها بر درد ناشی از آسیب تأثیر دارد و یا خیر.
در حالی که این روش هیچ تأثیری بر سطح درد نداشت، 2 ماه پس از درمان اولیه، موش ها 2.5 برابر بیشتر از سلولهای پیش ساز عصبی با tPA-شرطی شده از سلول های غیر شرطی داشتند. سلولهای مشروط به tPA نیز در حال افزایش در محل محل پیوند بودند.
پس از 4 ماه، موشهای دارای سلولهای مولد عصبی tPA سه برابر افزایش فعالیت حرکتی داشتند که این امر با یک سیستم امتیازدهی اندازه گیری گردید که ترکیبی از حرکات مفصل و اندام موش را تعیین می کند.
tPA قبلاً معمولاً برای درمان سکته های غیر خونریزی دهنده و تجزیه لخته های خون استفاده می شد. با این حال، آنزیم طبیعی نیز التهاب را کاهش می دهد و رشد نورون را بهبود می بخشد. با توجه به پیامدهای بالینی، تیم تحقیقاتی از یک فرم غیر فعال آنزیمی tPA در آزمایشات خود استفاده کردند که دارای رشد پیش عصبی و اثرات ضد التهابی است اما اثر ضد انعقادی بر روی خون ندارد.
متأسفانه، یک محدودیت در این مطالعه این است که موش ها به اندازه کافی زنده نیستند تا بتوانند تغییرات طولانی مدت را که ممکن است در انسان اتفاق بیفتد، نشان دهند. با این حال، یکی از بهترین مدل های غیر پستاندار موجود در نظر گرفته شده است.
تیم تحقیقاتی در حال حاضر قصد دارد بررسی کند که چگونه tPA اصلاح شده باعث تحریک رشد سلولهای مولد عصبی در سطح مولکولی می شود و به آنها اجازه می دهد تا به ترمیم آسیب نخاعی کمک کنند.
https://www.regmednet.com/stem-cell-therapy-for-spinal-cord-injury-improved-by-plasminogen-activator-in-rats
راهکاری برای بازسازی آکسون در آسیب های نخاعی توسط سلول بنیادی
دانشمندان کشف کردهاند که Lin28 تنظیم کننده اصلی بازسازی آکسون و یک هدف درمانی امیدوار کننده برای آسیب های نخاعی است. دانشمندان به تازگی نشان داده اند که مولکول 28Lin می تواند باعث تولید مجدد آکسون در موش های آسیب نخاع یا آسیب عصب بینایی شود. در حال حاضر هیچ روش درمانی موثری برای این نوع آسیب ها وجود ندارد. این مطالعه که در ماه آوریل در Molecular Therapy منتشر شده است، اولین تحقیق است که توانایی احیای مجدد را اثبات می کند.
بیماران مبتلا به آسیب نخاعی به دلیل آسیب جبران ناپذیر به آکسون ها، در طول زندگی از نظر احساس و عملکرد حرکتی از بین میروند. شوکسین لی و همکارانش در دانشگاه تمپل به دلیل نقش آن در فعالیت سلول های بنیادی، به عنوان یک هدف درمانی علاقه مند به مطالعه آن شدند.
لی توضیح داد: “این ژن سوئیچی را کنترل میکند که تحریک سلولهای بنیادی را کنترل میکند یا به آنها اجازه می دهد فعالیت هایی مانند بازسازی آکسون را ممکن سازد.”
برای بررسی بیشتر، این تیم از یک پروموتر Thy1 ویژه نورون برای تولید موشهای تراریخته که پروتئین 28Lin را بیش از حد بیان می کنند، استفاده کردند.
این مدل موشی نشان داد که تنظیم مجدد 28Lin بازسازی آکسون را تحریک می کند و منجر به پیشرفت قابل توجهی در توانایی های حسی و راه رفتن منجر میشود.
لی اظهار داشت: “ما رشد مجدد آکسون ها را به خوبی مشاهده کردیم، که از نظر بالینی می تواند بسیار قابل توجه باشد، زیرا در حال حاضر هیچ درمان احیا کننده ای برای آسیب نخاع یا آسیب عصب بینایی وجود ندارد.”
این تیم همچنین نشان داد که تنظیم مجدد 28Lin فعالیت مسیر سیگنالینگ Akt را در سلول های عصبی بالغ سیستم عصبی مرکزی افزایش می دهد که فاکتور 28Lin برای تنظیم ظرفیت رشد بسیار مهم است.
لی توضیح داد: “28Lin از نزدیک با سایر مولکول های سیگنالینگ رشد ارتباط دارد و ما گمان می کنیم که از چندین مسیر برای تنظیم رشد سلول استفاده می کند.” او امیدوار است که بیشتر بتواند جزئیات مولکولی مسیر سیگنالینگ را که می تواند با 28Lin در بازسازی آکسون نقش داشته باشد، رمزگشایی کند.
با این حال، هدف فوری محققان شناسایی روشی ایمن و موثر برای رساندن 28 Lin به بافتهای آسیب دیده در بیماران انسانی است. این امر مستلزم ایجاد یک سیستم ناقل یا حامل است که می تواند به صورت سیستمی تزریق شود و بتواند از آکسون های آسیب دیده استفاده کند.
https://www.regmednet.com/new-therapeutic-target-for-axon-regeneration-in-spinal-cord-injuries
تیموس منبع سلول بنیادی
سال هاست که توجه زیادی به فرایندهای دخیل در تولید تیموس شده است و محققین بسیاری سعی در دستکاری این فرایندها در بالین داشته اند زیرا تغییرات در تکوین یا عملکرد تیموس می تواند منجر به نقص ایمنی و یا بیماری های خود ایمن شود. در مطالعه ای جدید در انستیتو فرانسیس کریک، محققین سلول های هیبرید اپی تلیال-مزانشیم را شناسایی کرده اند که قادرند در شرایط آزمایشگاهی به صورت طولانی مدت تکثیر شوند و می توان از آن ها برای بازسازی و تولید یک فنوکپی آناتومیک از تیموس طبیعی استفاده کرد و البته برای این کار به سلول های بینابینی تیموسی و ماتریکس خارج سلولی سلول زدایی شده تیموس نیاز است. این تیموس مهندسی شده از نظر عملکردی فعال بوده و این قابلیت را دارد که از بلوغ سلول های T در شرایط درون تنی (بعد از پیوند به موش ناقص از نظر ایمنی) حمایت کند.
یافته های این مطالعه نشان دهنده ارتباط سلولی و مولکولی بین استروما، ماتریکس خارج سلولی و تیموسیت ها است و چشم اندازهای کاربردی را برای درمان بیماری های ایمونولوژیک اکتسابی و مادرزادی ارائه می دهد.
https://imms.kz/?q=en/news/869