فهرست مطالب

لیزر درمانی

لیزر کم توان، لیزر سرد، لیزر تراپی، فوتو بیو مدولاسیون چیست؟

متاسفانه بسیاری از افراد وقتی صحبت از لیزر کم توان می شود، فقط به کاربردهای فیزیوتراپی آن توجه می‌کنند، در حالیکه لیزر کم توان به خصوص اگر نسل ۴ باشد، در تمام حوزه های پزشکی و نیز کاربرد درمانی و زیبایی می تواند موثر باشد. این تأثیر گاهی به صورت مستقل از خود لیزر و گاهی در ترکیب با برخی از روش ها مانند پی آر پی و سلول بنیادی است و گاهی لیزر کم توان به عنوان یک تسهیل‌کننده فعالیت بیولوژیکی در بدن خواهد بود مانند توان بخشی بیماران سکته مغزی، پارکینسون و آلزایمر.
این نوع از لیزر ها می توانند آنقدر قدرتمند باشند که در حوزه درمان سرطان به صورت فتودینامیک تراپی یا فوتو ایمونوتراپی که از روشهای بسیار نوین و پیشرفته هستند، مورد استفاده قرار گیرند.
متاسفانه بیشتر افراد، لیزرهای کم توان را به صورت لیزرهای قرمز و مادون قرمز می‌شناسند در حالیکه لیزرهای کم توان بر اساس تنوع طول موج می توانند دارای طول موج های ۴۰۰ نانومتر ۴۵۰ نانومتر ۵۳۰ نانومتر ۵۹۰ نانومتر ۶۳۰ نانومتر ۶۵۰ نانومتر ۸۰۸ نانومتر ۹۰۵ نانومتر و … باشند و هر یک از این ها کاربردهای متفاوتی در حوزه های مختلف پزشکی دارد.
علت اینکه اغلب موارد لیزر با این دو طول موج شناخته می شود، این است که این دو طول موج از طریق پوست می توانند به داخل بدن نفوذ یابند؛ اما واقعیت این است که امروزه با روش‌های بسیار پیشرفته و در دستگاه‌هایی مانند وبر مدیکال یا مونلایت و استارلایت از طریق فایبر های نوری لیزر را می توان به داخل بدن نفوذ داد و این طول موجهای مختلف اثر خود را داخل بدن بگذارند. به این ترتیب هم به ناحیه مورد نظر می رسند و هم اثر مشخص، موثر و اختصاصی دارند.
البته گاهی از طول موج های دیگری که ذکر شد نیز به صورت سطحی استفاده می‌شود مانند درمان انواع زخم ها، عفونت های پوستی، یا بیماریهای سیستم ایمنی و غیره.
در ادامه سعی می کنیم لیزر کم توان را به صورت کاربردی و بر اساس روش‌های جدید توضیح دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر همراه می توانید با ما تماس بگیرید.

لیزر درمانی یا لیزرتراپی چیست و در چه حوزه های پزشکی کاربرد دارد؟

لیزرها انواع مختلفی دارند. اگر میزان خروج فوتون های لیزر از دستگاه به اندازه ای نباشد که اثرات حرارتی ایجاد کنند به آنها لیزرهای سرد، لیزرهای درمانی یا فوتوبیومدولاسیون می گویند. این لیزرها زمانی که به یک بافت تابانده می شوند منجر به افزایش خون رسانی و تولید انرژی در بافت می شوند. وقتی خون رسانی و تغذیه رسانی در سطح سلولی زیاد می شود و انرژی لازم برای سلول های آن بافت تامین می شود و بازسازی و ترمیم خواهیم داشت. در بدن ما گیرنده های نوری متفاوتی وجود دارد (کلروفورم). یکی از مهمترین این گیرنده ها میتوکندری است که در تمام سلول های بدن به جز گلبول های قرمز وجود دارد. میتوکندری ها، رنگ های مختلف لیزرهای درمانی را جذب میکنند و در سلول های مختلف بدن انرژی آزاد می شود و مکانیزم های ترمیمی و بازسازی در آنها رخ می دهد. بنابراین چون جذب لیزرهای درمانی در میتوکندری است که تقریبا در تمام سلول های بدن وجود دارد، این نوع لیزرها در حوزه های مختلف پزشکی کاربرد دارند مانند پوست و زیبایی، بیماری های داخلی، حوزه بیماری های زنان و مردان، در حوزه قلب و عروق، در حوزه ارتوپدی، در کاربردهای فیزیوتراپی و درمان درد، درمان زخم و بسیاری از کابردهای دیگر.

لیزرهای درمانی می توانند در برخی کاربردها درمان بیماری باشند. در برخی کاربردها جهت توان بخشی و کنترل بیماری ها مورد استفاده قرار گیرند و در برخی بیماری ها در کنار سایر روش ها جهت حفظ و جلوگیری از وخامت بیماری مورد استفاده قرار گیرند.

چه تفاوت هایی بین لیزرهای زیبایی و لیزرهای درمانی وجود دارد؟

لیزرها انواع مختلفی دارند اما مهم ترین پارامتر برای تفکیک لیزرها، طول موج لیزر و چگالی توان لیزر است. متاسفانه باورهای نادرست زیادی در خصوص لیزر وجود دارد. به عنوان مثال وقتی از لیزر صحبت می شود اولین تصور این است که لیزرها تنها می توانند برای کاربردهایی مانند از بین بردن موهای زائد، از بین بردن تتو و یا جراحی استفاده شوند در حالی که یکی از مهم ترین کاربردهای لیزر، در حوزه فیزیوتراپی و توان بخشی است. در واقع به تعداد تنوع پارامترهای لیزر می توان کاربردهای وسیعی از آن گرفت. شاید برای شما جالب باشد که بدانید لیزر سالهاست که حتی در تشخیص های پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال وقتی نمونه خون را به آزمایشگاه می دهید توسط لیزر در دستگاهی به نام اسپکتروفوتومتری، تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید، پلاکت ها و … اندازه گیری می شود. دستگاه اندازه گیری میزان اکسیژن اشباع خون نیز توسط نور، اندازه گیری می کند.

اگر بخواهیم خلاصه بگوییم، کاربردهای لیزر در حوزه های درمانی و زیبایی بر اساس طول موج (رنگ) لیزر، تکنیک و چگالی توان آن است.

لیزری که دارای طول موج 808 نانومتر است برای از بین بردن موهای زائد می تواند استفاده شود و همچنین همین طول موج می تواند جهت افزایش رشد مو استفاده شود. اگر چگالی توان لیزر بالا باشد اثر حرارتی است و موها را می سوزاند و اگر پایین باشد اثر تحریکی داشته و منجر به افزایش رشد مو می شود.

لیزرهای درمانی نیز می توانند کاربردهای زیبایی داشته باشند مانند جوان سازی، درمان آکنه، افزایش رشد مو، درمان زخم های حاد و مزمن عفونی، درمان بسیاری از بیماری ها پوستی و …

بنابراین به نظر می رسد لیزرهای درمانی کاربردهای وسیعی دارند و پزشکانی که از این تکنیک ها استفاده کنند می توانند از طیف وسیعی از کاربردهای آنها در مطب خود استفاده کنند.

لیزر درمانی (لیزر تراپی) با کدام یک از روش های بازسازی کننده امکان ترکیب دارد؟

اگر از دستگاه مونلایت و استارلایت استفاده کنید میتوانید لیزر درمانی را با انواع روش ها از جمله فیلرها، سلول بنیادی، اگزوزوم، ارتوکین، مزوتراپی، پی آر پی (انواع روش پی آر پی مانند لیپوزوما پی آر پی، پی آر پی پیشرفته، پی آر پی ژل و … قابل ترکیب است.

به عنوان مثال ترکیب لیزرهای سرد با فیلر منجر به ماندگاری آن می شود و عوارض فیلر را به حداقل می رساند. همچنین سلول های بنیادی، فاکتورهای رشد، سیتوکین، پلاکت و دیگر فاکتورهای بازسازی کننده برای تقسیم و تبدیل به بافت نیازمند انرژی هستند. این انرژی به ویژه با افزایش سن، به میزان کمتری در بدن تولید می شود. بنابراین با ترکیب لیزرهای درمانی با این روش ها می توان انرژی لازم را برای تقسیم و بازسازی تامین کرد.

لیزر درمانی (لیزر تراپی) در ترکیب با پی آر پی، ارتوکین تراپی، سلول بنیادی و اگزوزوم درمانی چگونه عمل می کند؟

پی آر پی دارای بسیاری از فاکتورهای رشد و ترمیم و سیتوکین است که در بازسازی در بدن بسیار مهم است. سلول های بنیادی نیز به عنوان زیربناهای ساختاری در بدن ما به صورت روزانه از مغز استخوان آزاد شده و در خون حرکت می کنند و خود را به بافت های آسیب دیده می رسانند و ترمیم را انجام می دهد. این گونه است که هنگامی که زخمی در بدن پدیدار می شود چنانچه مکانیزم های بدن سالم باشند بعد از مدتی خود به خود بهبود می یابد. اگزوزوم نیز راه های ارتباطی سلول های بنیادی با بدن هستند که نقشی مشابه دارند. نکته مشترک بین همه این روش ها این است که تمام این مواد در بدن برای رشد و تکثیر نیاز به انرژی دارند. سلول های بنیادی برای تکثیر و تبدیل شدن به بافت های مدنظر نیازمند صرف انرژی زیادی هستند و بدون این انرژی حتی اگر حجم زیادی سلول بنیادی به بدن تزریق شود، بسیاری از آنها طی چند روز از بین می روند.

فاکتور های رشد و سیتوکین نیز چنین هستند. بنابراین لیزر درمانی انرژی لازم برای این سلول ها و فاکتورهای مهم را تامین می کند و باید در همان محل تزریق از این نوع لیزرها استفاده کرد. البته در سنین پایین ، انرژی کافی در بدن وجود دارد ولی با افزایش سن، میزان این انرژی کاهش می یابد و کافی نیست. به ویژه زمانی که در ناحیه ای آسیب طولانی مدت داریم حساسیت بدن نسبت به ترمیم آن ناحیه کاهش می یابد.

بنابراین وقتی سلول بنیادی، اگزوزوم یا فاکتور های رشد تزریق می شوند بسیار مهم است که به ویژه در سنین بالا، حتما به صورت محلی نیز انرژی سلول ها تامین شود. به عنوان مثال در آرتروز پیشرفته، بعد از تزریق سلول بنیادی و فیلر آبرسان بلافاصله لیزر درمانی داخل مفصلی (اینتراآرتیکولار) انجام می شود.

لیزر درمانی (لیزر تراپی) در چه بیماری هایی کاربرد دارد؟

با توجه به مکانیزم لیزرهای درمانی که تولید انرژی برای میتوکندری و تامین انرژی برای فرآیندهای بازسازی است، لیزر درمانی کاربردهای وسیعی دارد. لیزر درمانی در برخی بیماری ها به تنهایی و در برخی بیماری ها در ترکیب با سایر روش ها کاربرد دارد. در برخی بیماری ها به عنوان یک روش کنترل کننده و در برخی بیماری ها به عنوان یک روش حمایتی مورد استفاده قرار می گیرد. لیزر درمانی در ریزش مو، جوانسازی، درمان آکنه، درمان درد، درمان آرتروز (به صورت لیزر داخل مفصل در ترکیب با پی آر پی پیشرفته و سلول بنیادی)، درمان زخم،کنترل دیابت و عوارض دیابت، درمان خستگی مزمن، کنترل بیماری هایی مانند MS، پارکینسون، درمان عفونت های مزمن، درمان استئومیلیت، فیزیوتراپی و بسیاری از بیماری های دیگر کاربرد دارد.

لیزر در درمان چه بیماری های پوستی مورد استفاده قرار می گیرد؟

لیزر درمانی در حوزه پوست، کاربردهای وسیعی دارد و یکی از شناخته شده ترین کاربردهای لیزر کم توان در پزشکی بحث جوانسازی است. اما لیزر کم توان (لیزرتراپی)، به ویژه لیزر کم توان نسل 4 در درمان بیماری هایی مانند پسوریازیس و ویتیلیگو کاربرد دارد.

لیزر درمانی برای این مشکلات پوستی، بسته به شدت بیماری و مدت زمان ابتلا متفاوت است و فقط به صورت سطحی و موضعی نیست بلکه نیازمند استفاده از لیزرهای سیستمی مانند لیزر درمانی زیرزبانی یا داخل وریدی است و جهت جلوگیری از عود و بازگشت بیماری، بیمار باید لیزر درمانی نگه دارنده (مراجعه هر 2 تا 3 ماه یکبار بعد از درمان اولیه) را ادامه دهد.

همچنین لیزر کم توان در درمان آکنه و حتی آکنه های مقاوم به درمان های دارویی بسیار موثر است. در این روش مواد جاذب نور (داروهایی مانند ALA) روی پوست قرار داده می شود و بعد از مدت زمانی حدود 20 الی 60 دقیقه (بسته به نوع دارو) لیزرتراپی انجام می شود. این روش به قدری موثر است که حتی در درمان برخی از انواع سرطان پوست به نام BCC مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد دیگر لیزر درمانی در درمان انواع زخم اعم از زخم های حاد (زخم هایی که از بروز آن زمان زیادی نگذشته است) و یا زخم های مزمن (زخم های کهنه) و زخم های عفونی کاربرد بسیار موثری دارد. در این تکنیک روی زخم و اطراف زخم، لیزر درمانی می شود. در درمان زخم با لیزر، در دستگاه لیزر مونلایت استارلایت، دیودهای لیزر ویژه ای تعبیه می شود که در لیزر درمانی برای انواع زخم، پزشک معالج لیزرهای متفاوتی را استفاده می کند. بنابراین فرآیند لیزردرمانی برای انواع زخم و مدت زمان ابتلا به زخم متفاوت است و این قابلیت ویژه برای لیزر درمانی انواع زخم روی دستگاه مونلایت و استارلایت وجود دارد.

لیزردرمانی برای درمان عوارض بوتاکس مانند افتادگی پلک (تپوز) و نیز عوارض تزریق ژل (مانند عفونت یا انسداد عروق) نیز بسیار موثر است.

چرا لیزر کم توان در بسیاری از کاربردهای پزشکی ناشناخته است؟

پزشکان، مهم ترین افراد تاثیرگذار در سلامت و زیبایی جامعه هستند. از سوی دیگر تکنولوژی مانند سایر شاخه های پزشکی به سرعت پیشرفت کرده است و امروزه پزشکان از دستگاه های مختلفی در تشخیص و درمان بهره می‌گیرند.

ده سال پیش استفاده از روش هایی مانند بوتاکس، ژل، لیزر، شاک ویو، اولتراسوند و سایر روش ها یا به دلیل ضعف تکنولوژی و یا عدم آگاهی بسیار نادر یا بعضا ناشناخته بود. ولی امروزه کمتر کسی هست که در خصوص لیزر یا کاربردهای آن آگاهی نداشته باشد. اگرچه هنوز ممکن است برخی از گروه های پزشکی از کاربردهای لیزر در حوزه کاری خود به خوبی آگاه نباشند یا کاربردهای لیزر در حوزه کاری آنان تبیین نشده باشد.

در این بخش می‌خواهیم توضیح دهیم که اهمیت و جایگاه لیزر در پزشکی کجاست. 

اولین و مهمترین نکته این است که بر اساس تنوع پارامترهای لیزر ( مانند تنوع طول موج، چگالی انرژی، تکنيک به کارگیری و…) کاربردهای وسیعی از لیزر تقریبا در تمام حوزه های پزشکی میتوان داشت.

نکته جالب این است که لیزر بیشتر به عنوان یک ابزار با کاربردهای زیبایی و جراحی شناخته شده است. اما در واقع کاربردهای درمانی آن بسیار وسیعتر است.

سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که چرا با وجود کاربردهای وسیع لیزر در درمان، لیزر بیشتر به عنوان ابزار زیبایی شناخته شده است.

بخش اول پاسخ این است که این امر به خصوص در کشورهایی مانند ایران که مباحث زیبایی در آن اولیت دارد مطرح است. در کشورهایی مانند آلمان و سوئیس لیزر های درمانی مانند لیزرهای فیزیوتراپی به سرعت مورد استفاده قرار گرفت. با سفری به آلمان خواهید دید که به هیچ وجه مانند ایران در هر خیابان یا منطقه ای کلینیک های متعدد زیبایی وجود ندارد اگرچه تولید دستگاه ها از این کشور ها آغاز شده است اما محصول نهایی در کشور های جهان سوم در بحث زیبایی مورد استفاده وسیعی قرار گرفته است.

دوم اینکه یکی از اولین دستگاه های لیزر دستگاه CO2 است که کاربرد جراحی دارد. این امر نقش زیادی در معرفی لیزر به عنوان یک ابزار جراحی داشت ولی واقعیت این است که لیزر ها در حوزه فیزیوتراپی نیز به شکل گسترده ای استفاده شدند و نخستین لیزرهای فیزیوتراپی از نوع لیزر کم توان بودند.

از کدام لیزرها برای کاربردهای زیبایی مانند جوانسازی، ریزش مو و درمان آکنه استفاده کنیم؟

لیزرها انواع مختلفی دارند. با چند روش مختلف لیزرها می توانند برای جوانسازی مورد استفاده قرار گیرند. یک روش استفاده از لیزرهایی است که ایجاد التهاب می کنند. اگر با لیزر تخت شرایط کنترل شده یک التهاب ناگهانی در پوست ایجاد کنیم سبب فعال شدن مکانیزم های ترمیمی می شود مانند لایه برداری با لیزر. اما در این روش ها اگر اپراتوری که با لیزر کار می کنداز مهارت کافی برخوردار نباشد و یا دستگاه لیزر کیفیت خوبی نداشته باشد ممکن است عوارض داشته باشد و حتی اگر فرآیند به درستی انجام نشود، نیاز به نگهداری و مراقبت های زیادی دارد.

اما روش دیگری وجود دارد که توسط لیزرهای درمانی انجام می شود و اگرچه تعداد جلسات کمی بیشتر است اما عوارض نداشته و نتایج بسیار خوبی دارد. در این روش می توان لیزرهای درمانی را با PRP و سلول بنیادی ترکیب کرد. لیزرهای درمانی می توانند سبب افزایش کلاژن و الاستین در پوست شوند. گردش خون را زیاد میکنند و مکانیسم های بازسازی در بدن را فعال میکنند. فرآیند پیری یعنی کاهش متابولیسم بدن و پوست. این بنابراین این لیزرها، با افزایش سوخت و ساز پوست و از طریق مکانیسم های متعدد منجر به جوانسازی و معکوس کردن و یا متوقف کردن فرآیند پیری می شوند که در ترکیب با سلول بنیادی و PRP که حاوی فاکتورهای رشد و بازسازی است، این اثرات چندین برابر می شود. اگر سلول بنیادی و PRP را به پوست تزریق کنیم بدون وجود انرژی بسیاری از آن ها از بین می روند ولی در ترکیب این سه روش جوانسازی بسیار موثری خواهیم داشت. توسط لیزرهای درمانی در ترکیب با سلول بنیادی و PRP، جوانسازی بسیار موثری خواهیم داشت.

درمان ریزش مو نیز در ترکیب با PRP و لیزرهای درمانی بسیار موثر است. برای درمان آکنه باید از خاصیت لیزرهای درمانی که میتوانند باکتری های زیر پوست را از بین ببرند استفاده کرد. به عنوان مثال لیزر مونلایت و استارلایت با سه طول موج ترکیبی به راحتی می تواند در درمان آکنه مورد استفاده قرار گیرد.

جدیدترین تکنولوژی و دستگاه لیزر درمانی (لیزر تراپی) چیست؟

طیف وسیعی از دستگاه ها برای لیزر درمانی وجود دارد ولی اغلب این دستگاه ها از طول موج های قرمز و مادون قرمز استفاده می کنند. حتی تا چند سال اخیر نیز اکثر لیزرهایی که برای کاربردهای زیبایی و درمانی مورد استفاده قرار می گرفت دارای طول موج های 808 نانومتر یا 650 نانومتر بود تا بتواند از روی پوست به داخل بدن نفوذ کند. با پیشرفت تکتولوژی دستگاه ها برای اینکه احتمال نفوذ حجم فوتون های لیزر بیشتری به داخل بدن فراهم کنند، توان را افزایش دادند. اما وقتی توان زیاد می شود اثرات تحریک داخل سلولی به سمت بلوک کردن آن می رود و بنابراین اغلب این لیزرها کاربرد فیزیوتراپی پیدا کردند که کاهش درد اثر درمانی نیست و موقت است درحالی که اگر لیزر در کاربرد فتوبیومدولاسیون به رود کاهش درد موقتی نیست بلکه درمانی است و لذا اثرات درمانی ماندگار است.

لیزرهای سرد که کاربرد لیزرهای درمانی دارند با اثرات فوق العاده فرآیندهای ترمیمی و بازسازی را در بدن فعال می کنند.

امروزه و در جدیدترین دستگاه های لیزرتراپی (لیزردرمانی)، از طول موج های مختلف که دارای خواص متفاوتی در بازسازی بدن هستند استفاده می شود. یکی از مهم ترین این دستگاه ها، لیزر مونلایت و استارلایت، لیزر PhotonCare است که می تواند 12 طول موج (رنگ) مختلف داشته باشد و به راحتی از طریق تکنولوژی فیبر نوری لیزر را به داخل بدن هدایت کند و بدین ترتیب، هم اثرات لیزر درمانی دارد و هم لیزر به بافت مورد نظر تابانده می شود و نیازی به تابش از روی پوست که بسیاری از رنگ های لیزر نتوانند نفوذ کنند، نیست و از سوی دیگر از خواص رنگ های مختلف لیزر استفاده می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص لیزر مونلایت و استارلایت روی لینک زیر کلیک کنید و با دقت مطالعه کنید.

لیزر درمانی (لیزر تراپی) در چه افرادی نباید استفاده شود؟

سوال صحیح این است که چه نوع لیزری در کجا نباید استفاده شود.

لیزر درمانی در افرادی که دچار سرطان هستند نباید به صورت مستقل استفاده شود. البته لیزر در ترکیب با برخی داروهای شیمی درمانی یا جاذب نور با عنوان روش فوتو دینامیک تراپی  یک درمان پیشرفته است ولی لیزر به تنهایی نباید استفاده شود.

در خانم ها و در دوران حاملگی، تابش لیزر در ناحیه شکم توصیه نمی شود. افرادی که دچار بیماری هایپرتیروئیدی یا هیپوتیروئیدی هستند، در ناحیه تیروئید نباید استفاده شود.

امروزه بسیاری از موارد منع کاربرد لیزربا بهبود تکنولوژی لیزر تغییر یافته است و از آنجا که لیزرها انواع مختلف دارند ممکن است نوعی از لیزر در کاربرد منع و کاربرد دیگر اولویت داشته باشد.

آیا لیزر درمانی (لیزر تراپی؛ لیزر کم توان) می تواند منجر به سرطان شود؟

این سوال بسیار مهم است لذا تا پایان با دقت بخوانید.

نور از جنس امواج الکترومغناطیس است و شامل بسته های انرژی است که به آن فوتون گویند. اگر انرژی این بسته های انرژی از چهار 4 الکترون ولت بیشتر باشد می تواند منجر به تغییر ساختار DNA شود و منجر به سرطان شود. مانند اشعه ایکس یا اشعه گاما. اما اگر انرژی این بسته های انرژی از 4 الکترون ولت کمتر باشد به هیچ عنوان نمی تواند منجر به تغییر ساختار DNA شود مانند لیزرهایی که دارای طول موج (رنگ) بالای 350 نانومتر هستند و این ربطی به پرتوان یا کم توان بودن لیزر ندارد. بنابراین لیزرهای زیبایی و درمانی که طول موج لیزر بلندتر از 350 نانومتر است سرطان زا نیستند.

البته اگر لیزرهای پرتوان ( و نه لیزرهای درمانی و سرد) به درستی استفاده نشوند می توانند عوارضی داشته باشند اما این عوارض شامل سوختگی و … است. در طی بیش از 40 سال از کاربرد لیزرهای درمانی (لیزرهای سرد) هیچ گونه عارضه جدی برای آنها گزارش نشده است و به آن لیزرهای بی عارضه گویند.

لیزر درمانی (لیزر تراپی) چگونه بر بدن اثر می کند؟

بدن ما مانند گیاهان گیرنده های نوری مختلفی دارد که نورهای مختلفی را جذب می کنند و بعد از دریافت انرژی آن ها فرآیند های شیمیایی و بیولوژیکی در بدن رخ می دهد. یکی از مهم ترین این گیرنده ها، قسمت بسیار مهمی در سلول است که به آن میتوکندری می گوییم. میتوکندری مانند یک آنتن نوری، بعد از جذب نور، انرژی آزاد می کند و به عنوان یکی از گیرنده های نوری، تصمیم می گیرد که سلول تقسیم شود یا از بین برود. زمانی که میتوکندری انرژی را برای سلول تامین کند و عملکرد صحیحی داشته باشد، عملکرد بافت به سمت سلامت خواهد رفت. گیرنده های نوری دیگری مانند هموگلوبین و … نیز در بدن وجود دارد که به عنوان مثال هموگلوبین کار اکسیژن رسانی به سلول ها را بر عهده دارد و تامین انرژی برای هموگلوبین یعنی اکسیژن رسانی بهتر به بافت.

بسیاری از مکانیزم های بازسازی در بدن با جذب نور ارتباط دارند و بنابراین لیزر درمانی نقش تعیین کننده ای در سلامت بدن دارد. به دلیل تخصصی بودن بسیاری از این مکانیزم ها، جهت کسب اطلاعات بیشتر ایمیل دهید.

ireutla@gmail.com

منظور از لیزر کم توان نسل 4 چیست؟

وقتی که از لیزر کم توان نسل 4 صحبت می کنیم متاسفانه بسیاری از افراد آن را با لیزر کلاس 4 اشتباه می گیرند، در حالی که این دو مفهوم بسیار متفاوت هستند. لیزر کلاس 4 لیزر پرتوان است که توان خروجی آن ها و یا چگالی توان خروجی این لیزرها به گونه ای است که اثرات حرارتی داریم اما همان گونه که قبلا گفته شد لیزر کم توان، لیزر سرد است و اثرات حرارتی نداریم و اثرات تحریکی در بدن داریم. وقتی از نسل 4 صحبت می کنیم، علاوه بر این که تاکید بر این است که لیزر از نوع کم توان و لیزر سرد است، ویژگی های خاص دیگری نیز اضافه می شود که آن فرکانس هایی با دقت بسیار بالا است. این فرکانس ها بر اساس رفرنس های آلمانی روی دستگاه تنظیم می شود و تکنولوژی های قدیم دستگاه های لیزر قادر به تولید چنین فرکانس هایی نیست. روی برخی از دستگاه های لیزر کم توان فرکانس هایی وجود دارد اما اگر توسط دستگاه اندازه گیری (اسیلوسکوپ) و توسط یک مهندس الکترونیک یا مهندس پزشک، اعداد خروجی فرکانس را بررسی کنید خواهید دید که خطای بسیار زیادی دارد و بعضا نادرست است. این دستگاه های لیزر کم توان نسل 4 نیستند بنابراین لیزر کم توان نسل 4 دارای قابلیت تنظیم فرکانس با دقت نیم هرتز است.

ترکیب لیزر درمانی و سلول بنیادی و اگزوزوم

لیزر درمانی چیست و چگونه به سایر روش‌های پزشکی بازساختی کمک می کند؟

مقاله اصلی:

Effect of Photobiomodulation on the Mesenchymal Stem Cells

خواننده عزیز!

اگر به دنبال انجام لیزر درمانی هستید متن زیر را به دقت بخوانید. در ابتدا تاکید می کنیم که لیزر درمانی خود یک روش پزشکی بازساختی به شمار می رود و بسیار مهم است که این فرایند درمانی با سایر فرآیندهای پزشکی بازساختی ترکیب شود به عنوان مثال در بحث جوانسازی یا مباحث مربوط به درمان آرتروز و یا ریزش مو؛ با سایر کاربردهای پزشکی بازساختی مانند درمان سلول بنیادی و اگزوزم درمانی ترکیب شود.

این فرآیند ها می توانند درمان با سلول بنیادی؛ درمان با اگزوزوم؛ درمان با پی آر پی پیشرفته؛ درمان با مزوژل ها؛ درمان با پوسترهای پوستی؛ درمان با پلاسنتا و سایر محصولات سلول بنیادی باشد. بسیار مهم است است که سایر روش های درمانی و زیبایی و تزریق ژل با لیزر درمانی ترکیب شود. چرا؟

مزایای لیزر درمانی به عنوان یک روش پزشکی بازساختی به تنهایی و یا در ترکیب با سایر روش های ذکر شده به قدری زیاد است که اهمیت این ترکیب را نشان می دهد. لیزر درمانی کمترین اثری که می تواند داشته باشد ماندگاری بیشتر؛ تثبیت، و تسریع فرآیندهای زیبایی و درمانی است به گونه ای که اثرات سایر روش های درمانی و زیبایی را چندین برابر می کند. به عنوان مثال اگر برای درمان آرتروز از پی آر پی پیشرفته استفاده می‌شود ترکیب آن با لیزر درمانی منجر به زنده ماندن فاکتورهای رشد و افزایش فعالیت آنها و افزایش سرعت درمان می شود. لیزر درمانی شاخه بسیار پیشرفته از روش پزشکی بازساختی است. بسیاری از افراد لیزر درمانی را با فیزیوتراپی اشتباه می‌گیرند اما واقعیت این است که فیزیوتراپی ساده ترین و قدیمی ترین کاربرد لیزر درمانی است. امروز لیزر درمانی برای کنترل و درمان بسیاری از بیماری های سخت کاربرد دارد. اطلاع از آخرین روش های لیزر درمانی و نیز کاربرد لیزر های پیشرفته نسل ۴؛ طیف کاربردها و قدرت اثرگذاری این روشها در زیبایی و درمان بیشتر می شود. موجودات زنده برای ادامه حیات علاوه بر غذا به هوا و آب؛ به نور نیاز دارند. لیزر درمانی با مکانیسم های مختلف منجر به افزایش اثرگذاری فاکتورهای رشد و تامین انرژی مورد نیاز برای تقسیم و تکثیر سلولهای بنیادی و سایر فاکتورهای رشد در اندام های بدن می شود. به عنوان مثال اگر اگزوزوم یا سلول بنیادی به پوست یا فضای مفصلی تزریق شود بعد از چند روز روز از بین میروند اما در صورتی که از لیزر های درمانی نسل ۴ مانند لیزر مونلایت استارلایت استفاده شود این فاکتورهای رشد داخل اگزوزوم زنده می مانند، به فضای مورد نظر هدایت می شوند و تکثیر می شوند. سلول های بنیادی نیز برای تمایز و تقسیم نیاز به انرژی دارند و بعد از تزریق به پوست یا فضای مفصلی بسیاری از آنها از بین میروند. اما در صورتی که بعد از انجام تزریق اگزوزوم؛ یا تزریق سلول بنیادی؛ لیزر درمانی نسل 4 انجام شود؛ نه تنها زنده می مانند بلکه تکثیر و تقسیم می شوند. در واقع داخل سلول بنیادی و اگزوزوم؛ میتوکندری وجود دارد و میتوکندری انرژی را دریافت می کند و زنده می ماند و دستور تقسیم و تکثیر را میدهد؛ در غیر این صورت اگزوزوم و سلول پتوز می‌شود یعنی دچار مرگ سلولی می‌شود. در صورتی که اگزوزوم یا سلول بنیادی برای جوانسازی و درمان ریزش مو تزریق می شوند باید حتما بعد از آن از دستگاه لیزر مونلایت استارلایت استفاده کرد و یا در صورتی که پسلول بنیادی به فضای مفصلی تزریق می شود باید دستگاه لیزر مونلایت استارلایت را از طریق فایبر های نوری داخل مفصلی مورد استفاده قرار داد و لیزر داخل مفصلی انجام داد.

آیا لیزر کم توان (لیزرتراپی) در درمان سوختگی کاربرد دارد؟

زمانی که پوست تخریب می شود (سوختگی یا لایه برداری یا جراحی و … ) لایه محافظ بدن تخریب شده است. در صورتی که آسیب وسیع باشد خطر کلوئید ، عفونت و PIH (تغییر رنگ پوست) و… وجود دارد. به گونه ای که بلافاصله بعد از این پروسه ها پزشک توصیه به عدم حضور در محیط خارج از منزل و پوشاندن پوست (طبق دستورالعمل های پزشکی) را میکند و یکی از مهم ترین مواردی که منع آن انجام می شود (جهت جلوگیری از PIH)، این است که افراد خود را در معرض نور (نور آفتاب و …) قرار ندهند.

سوالی که مطرح است این است که آیا لیزر کم توان در این افراد منع استفاده دارد؟ یا بالعکس میتوان از آن استفاده کرد؟

پاسخ این است که نور محیط (نور آفتاب و نور سفید)، دارای رنگ های مختلفی است که شما این رنگ ها را در زمان تشکیل رنگین کمان می توانید ببینید.

آنچه که باعث تیره شدن پوست بعد از قرار گرفتن در آفتاب می شود، رنگ های بنفش و مادون بنفش است که داخل نور سفید (نور محیط یا نور آفتاب) وجود دارد. اما اگر از لیزرهای کم توان با رنگ های خاص ( پزشکان عزیز جهت اگاهی می توانید در دوره های کاربرد لیزر در سوختگی شرکت کنید) از دستگاه لیزر کم توان مونلایت و استارلایت که به منظور درمان سوختگی و کمک به بهبود سوختگی استفاده شود، برعکس مکانیزم های ترمیم سوختگی سرعت زیادی میگیرد. به ویژه اگر این روش ها با پانسمان های پیشرفته و PRP پیشرفته و سلول بنیادی ترکیب شود، اثر درمانی و ترمیمی سرعت بسیار بالایی خواهد داشت. کلیه فرآیندها باید توسط پزشک انجام شود و انجام هرگونه فتوتراپی، لیزرتراپی و سایر درمان ها در سوختگی توسط غیرپزشک عواقب زیادی دارد.

چه اسامی مختلفی برای لیزر درمانی وجود دارد؟

در مقالات مختلف اسامی مختلفی برای لیزر درمانی وجود دارد که در اینجا به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم مانند لیزر تراپی، لیزر کم توان، فتوبیومدولاسیون، لیزر نرم یا لیزر سافت، (فوتوبیومدولاسیون)، لیزر سرد، لیزر با چگالی توان پایین، لیزر بیومدولاسیون و نور درمانی

لیزر درمانی در درمان چگونه زخم هایی موثر است؟

احتمالا تا کنون مطالب زیادی خوانده اید که لیزر درمانی در درمان زخم بسیار موثر است . در این بخش می خواهیم توضیح دهیم که لیزر تراپی (لیزر درمانی) در درمان چه نوع زخم هایی موثر است.

لیزر درمانی در درمان زخم های حاد  (زخم هایی که از وقوع آن زمان زیادی نگذشته است مانند زخم ناشی از تصادف) و زخم های مزمن (زخم های طولانی مدتی که ناشی از یک اختلال در بدن باشد مانند زخم ناشی از بیماری دیابت) موثر است.

نیز لیزر درمانی در زخم های عفونی که علل باکتریایی یا قارچی و … دارند نیز موثر است.

در برخی موارد زخم ها در داخل بدن هستند و سطحی نیستند. در این حالت باید در دستگاه لیزر مونلایت استارلایت، از طریق فیبر نوری، لیزرهای مناسب زخم را به داخل بدن هدایت کرد که این کار حتما باید در شرایط استریل و توسط پزشکی که آموزش های لازم را دریافت کرده باشد انجام شود.

در درمان زخم هایی که در بدن قرار دارند، حتما و حتما باید از دستگاه لیزر کم توان نسل 4 ( دستگاه مونلایت و استارلایت) در مد درمانی زخم یا لیزر سوپرپالس کمپانی RJ آلمان استفاده کرد و سایر دستگاه های مارکت، قدرت و امکان نفوذ 6 طول موج (شش رنگ مختلف) لیزر را ندارند.

به عنوان مثال برای عفونت های استخوانی حتما باید از لیزر داخل بافتی (لیزر اینترستیشیال) استفاده شود.

چنانچه زخم عفونی همراه با عفونت سراسری در بدن نیز باشد حتما باید درمان با فتوداینامیک تراپی ترکیب شود. مجددا و با تاکید بیشتر ذکر شود، پزشکی این پروسه ها را انجام می دهد باید آموزش های لازم جهت درمان صحیح را دیده باشد.

مکانیزم لیزر کم توان (لیزر تراپی) در درمان انواع زخم چیست؟

همانگونه که در بخش های قبل گفته شد، چنانچه زخم پیشرفته و بدخیم باشد حتما باید از فتوداینامیک تراپی استفاده شود. بنابراین زمانی که بحث کاربرد لیزر درمانی در زخم است منظور زخم های حاد و مزمن و عفونی غیر از زخم های بدخیم (مانند سرطان) است.

لیزر درمانی منجر به افزایش خون رسانی به بافت می شود. افزایش خون رسانی منجر به افزایش تغذیه رسانی و اکسیژن رسانی به بافت آسیب دیده (به ویژه نواحی اطراف زخم) می شود. اگر لیزر کم توان نسل 4 به کار ببرید. به دلیل استفاده از ترکیب حداقل 4 تا 6 رنگ لیزر که در میتوکندری (بخش بسیار مهم سلول که تصمیم به بازسازی می گیرد) جذب می شوند و انرژی لازم برای بازسازی سلول و در نتیجه بافت تامین می شود. ضمن اینکه در دستگاه لیزر مونلایت و استارلایت در مد درمان زخم طول موج های (رنگ های) ویژه ای وجود دارد که خاصیت ضدعفونی دارند و هر نوع عفونتی را از بین می برد.

در عین حال، لیزر کم توان نسل 4 منجر به فعالسازی سیستم ایمنی می شود و مکانیزم های ترمیم زخم در بدن را فعال می کند. اگر زخم عفونی باشد حتما باید از مد و طول موج های خاص دستگاه مونلایت و استارلایت استفاده شود.

لیزر در درمان آرتروز چگونه کاربرد دارد؟

جدیدترین روش درمان آرتروز استفاده از روش ترکیبی تزریق سلول بنیادی، پی آر پی پیشرفته، ژل هیالورونیک اسید و لیزر داخل مفصلی (لیزر اینتراآرتیکولار) مونلایت و استارلایت است.

برای درمان درد زانو، از لیزرهای کم توان مادون قرمز کم توان یا پرتوان استفاده می شود به این صورت که نواحی دردناک با لیزر از روی پوست تابش داده می شود و لیزر با افزایش خون رسانی و بلوک کردن مسیرهای انتقال درد موجب کاهش درد و بهبود تورم زانو می شود اما این روش جهت درمان آرتروز موثر نیست. حتی اگر سلول بنیادی، پی آرپی پیشرفته، ارتوکین، اگزوزوم یا هر ماده بازسازی کننده به داخل مفصل تزریق شود، به دلیل التهاب طولانی مدت و عدم تامین انرژی در نواحی دچار آرتروز در بدن، بسیاری از آن ها در مدت کوتاهی از بین می روند. آرتروز یک التهاب طولانی مدت در ناحیه مفاصل است که به مرور زمان، حساسیت بدن نسبت به ترمیم ناحیه دچار آرتروز کم می شود و بنابراین آرتروز پیشرفته تر می شود.

بنابراین حتی اگر سلول بنیادی به داخل مفصل تزریق شود، بسیاری از آن ها از بین می روند. راه زنده نگه داشتن سلول بنیادی و فاکتور های رشد، لیزر درمانی (لیزر کم توان) است. نکته مهم این است که بلافاصله بعد از تزریق فاکتورهای رشد، پی آرپی پیشرفته، سلول بنیادی و یا ترکیب این روش ها، در همان محل، لیزر داخل مفصلی مونلایت استارلایت با طول موج های آبی، سبز، قرمز و مادون قرمز (با فرکانس های خاص طبق پروتوکل موجود در دستگاه) تابانده شود.

بدین ترتیب از طریق لیزر کم توان نسل 4 ( لیزر درمانی پیشرفته)، می توان انرژی لازم برای سلول های بنیادی و فاکتور های رشد را تامین کرد و بعد از گذشت چند ماه نتایج درمانی آشکار می شود. 

لازم به ذکر است که آرتروز یک شبه ایجاد نشده است که یک شبه درمان شود و درمان آن نیازمند زمان است اما در این روش تنها درد کاهش نمی یابد بلکه طی 3 الی 6  جلسه به فواصل یک ماه یکبار، (بسته به نوع آرتروز) درمان انجام می شود. ضمن اینکه علاوه بر آن لیزر داخل مفصلی مکانیزم های بسیار متعدد دیگری را نیز فعال می کند که در جهت ترمیم و بازسازی غضروف، استخوان، ماهیچه، تاندون و … است.

لیزر کم توان مونلایت و استارلایت چگونه در درمان ریزش مو کاربرد دارد؟

لیزر کم توان نسل 4، می تواند برای درمان ریزش مو در ترکیب با پی آر پی پیشرفته با استیم کیت و انواع داروهای مزوتراپی استفاده شود. زمانی که از شاور مونلایت استارلایت استفاده می کنید طول موج های ویژه ای که روی این پروب لیزر قرار گرفته است، باعث افزایش خون رسانی (میکروسیرکولاسیون و ماکروسیرکولاسیون) می شود، که این منجر به افزایش تغذیه رسانی به ریشه مو و فولیکول مو می شود.

ریزش مو علل متفاوتی دارد مانند علل هورمونی، فاکتورهای استرسی، بیماری های زمینه ای و سیستم ایمنی و رژیم های غذایی و کمبود برخی ویتامین ها. طبیعتا برای درمان ریزش مو، باید به علل بیماری نیز توجه شود مثل تجویز برخی ویتامین ها و درمان های هورمونی و درمان های دارویی. اما لیزر درمانی در ترکیب با تمام این موارد نیز قابل استفاده است و اثرات مفیدی دارد. لیزرهای سیستمی و به ویژه برای بالا بردن و تامین انرژی مورد نیاز ترمیم در بدن و بالانس بدن و کاهش التهاب سیستمی که منجر به چنین واکنش هایی در بدن می شود مفید است. بنابراین لیزر درمانی زیرزبانی یا لیزر درمانی زیر زانویی در این افراد بسیار موثر است.

از طرف دیگر لیزر درمانی با پی آر پی پیشرفته (توسط استیم کیت)، در کنترل ریزش مو و رشد مجدد مو بسیار موثر است. زمانی که از کیت پی آر پی استیم کیت استفاده می شود، حجم بسیار زیادی پلاکت که سرشار از فاکتورهای رشد است به ریشه مو تزریق می شود و با کمک لیزر درمانی، انرژی لازم برای این فاکتور های رشد تامین می شود. هریک از این روش ها به تنهایی قابل استفاده است اما ترکیب این دو روش فوق العاده است و همان گونه که قبلا توضیح داده شد، لیزر درمانی مکانیزم های دیگری مانند افزایش درناژ لنفاوی، فعالسازی بیش از 100 نوع ژن بازسازی کننده، فعالسازی الاستین  و کلاژن، افزایش خون رسانی و تغذیه رسانی به بافت تحت تابش و … که در ترکیب با تامین انرژی برای سیتوکین و فاکتور های رشد موجود در کیت پیشرفته پی آر پی و سلول بنیادی، اثرات بسیار خوبی در رشد مو و کنترل ریزش مو دارد.

آیا لیزر درمانی در درمان ناباروری کاربرد دارد؟

امروزه روش های بسیار زیادی برای درمان ناباروری وجود دارد. یکی از جدیدترین این روش ها، تزریق سلول بنیادی داخل تخمدان است که منابع سلول بنیادی می تواند چربی یا خون قاعدگی و … باشد اما همانگونه که قبلا در بحث سلول بنیادی توضیح داده شد، یکی از مهم ترین مسائل در بحث تزریق سلول بنیادی نرخ حیات سلول های بنیادی بعد از تزریق است. سلول های بنیادی برای اینکه زنده بمانند فرآیند تمایز و رشد را طی کنند، نیازمند انرژی هستند و این انرژی از طریق لیزر درمانی (لیزر کم توان) تامین می شود. بنابراین در کشورهای پیشرفته بعد از تزریق سلول بنیادی به داخل تخمدان، لیزر داخل بافتی تابانده می شود. این کار از طریق هدایت یک فیبر نوری استریل به نزدیکی تخمدان انجام می شود (بدون جراحی) و یا اینکه با استفاده از اپلیکاتور مخصوص لیزر زنان، این فرآیند از مسیر داخل واژن انجام می شود. لیزر درمانی با این روش نیازمند مهارت پزشک متخصص  هم از لحاظ پروتکل لیزر درمانی و هم از لحاظ مشخصات فنی دستگاه است. با استفاده از لیزر درمانی، سلول های بنیادی حفظ شده و فرآیند تمایز، تفکیک و رشد را طی می کنند و به این ترتیب، درمان ناباروری با اطمینان بیشتری انجام می شود.

لیزر درمانی برای درمان عوارض تزریق ژل (فیلر)

متاسفانه و به دلایل مختلف تزریق ژل (فیلر) می تواند با عوارض متعددی همراه باشد مانند تزریق نادرست توسط غیرپزشک که منجر به بسته شدن مسیر عروق و نهایتاً نکروز (تخریب) بافت شود. یکی دیگر از عوارض تزریق فیلر، عفونت و یا واکنش حساسیتی به دلیل عدم رعایت شرایط کار استریل و استفاده از فیلرهای نامرغوب و غیراستاندارد است.

لیزردرمانی با لیزر کم توان نسل 4 می تواند تا حدود زیادی این عوارض را درمان کند. پس از مراجعه سریع به پزشک و انجام درمان های اولیه، می توان جهت رسیدن به اهداف زیر از لیزر درمانی با دستگاه لیزر مونلایت استارلایت استفاده کرد، ترمیم بهتر بافت های آسیب دیده، بهبود خون رسانی، باز شدن عروق و وازودیلاسیونريال تغذیه بهتر به بافت های آسیب دیده، عفونت زدایی، در صورتی که از مد Heal دستگاه استفاده شود، آب کردن ژل و فیلر تزریق شده (مانند اثر هیالاز می توان مولکول های هیالورونیک اسید را شکست)، فعال کردن بیش از صد نوع ژل بازسازی کننده به صورت موضعی، ترمیم عروق تخریب شده و بسیاری از مکانیزم های مفید دیگر.

در مواقعی که عارضه عمقی است حتما باید از دستگاه لیزر مونلایت و استارلایت به صورت اینترستیشیال (داخل بافتی) استفاده کرد و استفاده از طول موج های آبی 400 و 450 نانومتر الزامی است. این امر علاوه بر عفونت زدایی و وازودیلاسیون (باز شدن عروق)، درمان هدف مند ناحیه آسیب دیده را سرعت می بخشد. لازم به ذکر است این کارها حتما بایستی توسط پزشک آموزش دیده یا بهتر است توسط متخصص رادیولوژی اینترونشن Intervention یا جراح پلاستیک انجام شود.

هرقدر شروع لیزر درمانی برای عوارض تزریق ژل (فیلر) سریعتر باشد، سرعت نتایج بهبودی بیشتر خواهد بود. در مواقعی که حساسیت بدنی رخ می دهد، در کنار درمان های دارویی سریع و زیر نظر پزشک، حتما از لیزر سیستمی به ویژه لیزر زیرزبانیبا ترکیب سه طول موج استفاده می شود. این امر علاوه بر سم زدایی باعث کاهش واکنش های التهابی در بدن می شود و با افزایش درناژ لنفاوی در بدن، دفع سموم از بدن را سرعت می بخشد.

در موارد حاد می توانید از مشاوره تیم تخصصی پزشکان آموزش دیده زیر نظر آکادمی لیزر اروپا در آلمان بهره ببرید.

لیزر درمانی برای عوارض تزریق بوتاکس (پتوز)

یکی از عوارض تزریق بوتاکس، افتادگی پلک یا فلج عضلانی است که در هنگام تزریق هدف نبوده اند. صرف نظر از علل این عارضه، راه حل بسیار موثری برای عوارض تزریق بوتاکس و از بین بردن اثر تزریق آن وجود دارد. لیزر درمانی با دستگاه لیزر کم توان مونلایت استارلایت (لیزر کم توان نسل 4)، به سرعت می تواند این اثرات ناخواسته را از بین ببرد. برای این درمان حتما باید از ترکیب طول موج های 808 نانومتر، 980 نانومتر و لیزر 630 نانومتر با دانسیته توان و انرژی بالا در مناطق تزریق استفاده کرد. می توان از لیزر شاور یا لیزر پن مونلایت استارلایت در ترکیب سه طول موج همزمان استفاده کرد. این کار حتما بایستی توسط پزشک آموزش دیده (دوره های آکادمی لیزر اروپا در آلمان با تدریس دکتر مایکل وبر) انجام شود.

طب سوزنی از طریق سوزن با لیزر چه تفاوت هایی دارند؟ کدام موثرتر است؟

طب شاخه های مختلفی دارد. طب غربی، طب چینی، طب هندی، طب ایرانی و …

طب سوزنی یا اکوپانکچر شاخه ای از طب است که در آن از طریق وارد کردن سوزن یا قرار دادن موکسا (جسم گرم) و یا فشار روی نقاط اکوپانکچر (نقاط طب سوزنی) درمان و یا کنترل پارامترهای بیولوژیکی انجام می شود. به عنوان مثال یکی از کاربردهای مهم طب سوزنی کاهش درد و التهاب است. طب سوزنی خود دارای انواع متفاوتی است که بر اساس نظر اساتید بزرگ طب سوزنی چین ایجاد شده است.

اما اکوپانکچر (طب سوزنی) کاربردهای وسیعی در حوزه تشخیص و درمان بیماری ها دارد و با بررسی مراجع طب سوزنی در جهان، کاربردهای آن بسیار فراتر از درمان و کنترل درد است. نکته مهم این است که طب سوزنی باید توسط پزشک انجام شود چون پزشکانی که طب چینی را مطالعه کرده اند، با اشراف بر طب غربی (دانش پزشکی) و طب چینی تشخیص و درمان درستی را اجرا می کنند.

از سوی دیگر لیزر درمانی به عنوان یک روش بسیار موثر در پزشکی توسط پزشکان استفاده می شود.پیش بینی می شود که لیزر درمانی در آینده جای بسیاری از داروها را در کنترل و درمان بیماری ها می گیرد.

لیزر درمانی به دلیل خواص بی نظیری که دارد مانند افزایش گردش خون، تغذیه رسانی، اکسیژن رسانی، تقویت سیستم ایمنی، تقویت دیواره غشا سلولی، تحریک الاستین و کلاژن، تامین انرژی جهت بازسازی و نوسازی بافت و بسیاری خواص دیگر به تنهایی و یا در ترکیب با سایر شاخه های پزشکی می تواند استفاده شود.

یکی از تئوری های طب چینی اکوپانکچر این است که با وارد کردن سوزن می توان رکود انرژی در مناطق مختلف بدن را باز کرد و اکثر بیماری ها در بدن یا به دلیل رکود انرژی یا کمبود انرژی در نقاط و مناطق کلیدی توصیف می شود و لیزر نوعی انرژی است. پروفسور فرانک بار (بنیان گذار طب سوزنی در آلمان، پزشک و استاد تمام) که به دعوت دکتر یاسمن زندی مهران تا به حال 2 بار به ایران سفر کرده اند، در طی سخنرانی خود تاکید کردند که با سوزن می توان رکود انرژی را باز کرد ولی اگر نیاز به دادن انرژی به نقاط یا مریدین های طب سوزنی باشد، به جای انجام این کار با موکسا درمانی می توان از لیزر درمانی استفاده کرد. علاوه بر این لیزر خواص درمانی دیگری نیز دارد و به این ترتیب می توان علاوه بر بازکردن مسیرهای رکود انرژی در بدن یا از بین بردن رکود انرژی در نقاط، با تابش لیزر خواص درمانی دیگری نیز داشت و از خاصیت نور در درمان بهره گرفت. لیزر درمانی یک روش بدون درد است و در صورت استفاده صحیح، یک روش تقریبا بدون عارضه است. به خصوص در افرادی که ترس از وارد کردن سوزن دارند می توان از این روش استفاده کرد.

در روش لیزر اکوپانکچر (لیزر طب سوزنی) نسل 4، از خاصیت فرکانس لیزر در تشخیص نیز میتوان بهره گرفت. به عنوان مثال از طریق لیزر رزونانس، می توان تغییرات هورمونی، بیولوژیکی را در بدن بررسی کرد و به ویژه این روش در لیزر طب سوزنی گوش (لیزر اکوپانکچر گوش) کاربرد دارد. اگر لیزر اکوپانکچر با لیزر زرونانس ترکیب شود، یکی از پیشرفته ترین روش های تشخیص و درمانی خواهد بود. علاوه بر این دکتر مایکل وبر، دانشمند پزشک متخصص و ریاست آکادمی لیزر TCM اروپا در دوره های آموزشی خود نحوه تشخیص صحیح فرکانس درمانی را بر اساس تکنیک VAS (Vascular Autonomous Signal) برای هر بیمار (مختص هر بیمار) آموزش داده اند که توسط دستگاه لیزر نسل 4 (مونلایت و استارلایت) قابل انجام است.

بنابراین لیزر اکوپانکچر به ویژه توسط دستگاه مونلایت استارلایت، هم در تشخیص و هم در درمان قابل استفاده است. مطالعات زیادی نشان می دهد استفاده از لیزر به جای سوزن علاوه بر اثر بخشی بالاتر، بدون درد بودن، عدم نگرانی از عفونت یا آسیب بافتی، امکان درمان در نقاط حساس بدن و نقاطی که عمیق هستند، امکان استفاده در افراد چاق، ماندگار یو اثر بخشی درمانی دارد.

در دستگاه لیزر مونلایت و استارلایت، تعیین عمق لیزر از طریق طول موج و فایبرهای لیزر اکوپانکچر ویژه امکان پذیر است و به این ترتیب علاوه بر خواص تشخیص فوق العاده لیزر در ترکیب با اکوپانکچر، درمان موثر و ساده تری انجام می شود.

کاربردهای لیزر کم توان نسل 4​ در پزشکی شامل چه بیماری هایی است؟

درمان عوارض تزریق فیلر و بوتاکس (پتوز) توسط لیزر کم توان نسل 4​

متاسفانه امروزه با افزایش تزریق انواع فیلر به ویژه به دلیل افزایش قیمت فیلرهای مرغوب عوارض بسیار زیادی در زیباجویان مشاهده می شود. همین موضوع در مورد تزریق بوتاکس نیز وجود دارد. در بسیاری از مواقع کیفیت پایین بوتاکس و یا تکنیک اشتباه تزریق منجر به افتادگی پلک، افتادگی یا فلجی نواحی مختلف صورت می شود. یکی از تکنیک هایی که بسیار و به سرعت در درمان این عوارض موثر است استفاده از از لیزر کم توان نسل ۴ است که دارای فرکانس های ویژه و خاص است.

هر قدر در این تکنیک های درمانی نزدیکتر به عارضه انجام شود اثربخشی و سرعت پاسخ دهی بیشتر خواهد بود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر از پزشکانی که با این تکنیک ها آشنا هستند به شماره ۰۹۹۱۷۳۰۸۰۸۷ پیام دهید.

درمان آسیب نخاعی با استفاده از ژن درمانی​

آسیب نخاعی (SCI) اغلب باعث ناتوانی می شود و کیفیت زندگی را به طور جدی تحت تأثیر قرار می دهد .در حالی که چندین تحقیق درباره آسیب های نخاعی در بازسازی آکسون پیشرفت چشمگیری داشته است اما اکثر آنها به درمان های بالینی ترجمه نشده است. یکی از مهمترین دلایل دشواری درمان آسیب های نخاعی ممکن است به این دلیل باشد که بسیاری از سلولهای عصبی در طی آسیب از بین رفته و منجر به از بین رفتن دائمی عملکرد عصبی می شود.

در شماره فعلی Frontiers in Cell and Developmental Biology منتشر شده در شانزدهم دسامبر سال 2020، یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی پروفسور گونگ چن، رویکرد ژن درمانی نوینی را برای بازسازی سلولهای عصبی جدید در نخاع آسیب دیده با استفاده از سلولهای گلیال  گزارش دادند. نتایج این تحقیق امید جدیدی را برای میلیون ها بیمار آسیب نخاعی  در سراسر جهان ایجاد می کند.

یکی دیگر از عوامل مهم تأثیرگذار بر بازسازی عصبی، محیط اطراف است. تیم چن با تزریق ناقل NeuroD1  به نخاع، مجموعه ای از آزمایش های مقایسه ای را طراحی کردند. پس از یک ماه، آنها دریافتند که نورونهای تبدیل شده از آستروسیتهای غشایی، نشانگرهای عصبی قشر مغز را نشان می دهند اما مارکرهای نخاعی را نشان نمی دهند، در حالی که سلولهای عصبی تبدیل شده از آستروسیتهای نخاعی، نشانگرهای عصبی نخاعی را نشان می دهند اما نشانگرهای قشری را نشان نمی دهند، این نشان دهنده اهمیت محیط اطراف در شکل گیری عملکرد سلول های عصبی پس از تبدیل دارد.

نکته مهم، چن و همکارانش زمان تبدیل سلولهای عصبی را قبل و بعد از تشکیل اسکار گلیال در زمان آسیب نخاعی بررسی کردند. آنها کارایی تبدیل آستروسیتها را در 10 روز در مقابل کسانی که در 4 ماه پس از آسیب نخاعی (وقتی که اسکار گلیال پس از آسیب به خوبی شکل گرفته است) آزمایش دادند، تیم چن نه تنها در کوتاه مدت بلکه پس از تأخیر طولانی بعد از مصدومیت، کارایی بالای تبدیل را نشان داد. این مطالعات اثبات این مفهوم را ارائه می دهد که در داخل بدن فناوری تبدیل آستروسیت به نورون ممکن است به طور بالقوه به مداخلات درمانی برای بازسازی سلول های عصبی جدید عملکردی به منظور بازگرداندن عملکردهای عصبی از دست رفته پس از آسیب نخاعی تبدیل شود.

https://medicalxpress.com/news/2020-12-neuroregenerative-gene-therapy.html

ماده ی زیستی جدیدی که باعث رشد مجدد رگ های خونی و استخوان می شود ​

دانشمندان یک ماده بیولوژیکی جدید ایجاد کرده اند که رگ های خونی و استخوان را دوباره رشد می دهد و یک روش تک مرحله ای هنگام ترمیم نقص در استخوان های بلند را ارائه می دهد. این مطالعه توسط محققان RCSI و مرکز SFI AMBER انجام شده و در ژورنال Controlled Release چاپ شده است.

تحقیقات قبلی محققان RCSI نشان داده بود که فعال سازی ژن حساس به مکانیسم، به نام فاکتور رشد جفت (PGF)، در دوزهای مختلف باعث بازسازی استخوان و رشد رگ های خونی جدید می شود. با استفاده از این دانش، محققان یک ماده زیستی تولید کردند که PGF را در غلظت های مختلف ارائه می دهد.

با الهام از روش طبیعی بازسازی نقص استخوان، ماده اولیه ابتدا دوز بالایی از PGF آزاد می کند و رشد رگهای خونی را تقویت می کند و به دنبال آن با دوز پایدار پایین تری از آن باعث بازسازی استخوان می شود. هنگامی که این ماده در یک مدل پیش بالینی آزمایش شد، ماده بیولوژیکی با موفقیت نقایص استخوان بلند را ترمیم کرده و در عین حال عروق خونی را رشد داد.

مواد زیستی موجود که هم رگ های خونی و هم رشد استخوان را تقویت می کنند، معمولاً به استفاده از بیش از یک داروی درمانی نیاز دارند. علاوه بر این، داروهایی که برای استفاده در کلینیک تأیید شده اند با عوارض جانبی خطرناکی همراه بوده و نیاز به استراتژی های جدید را برجسته می کنند.

پروفسور فرگال اوبراین، محقق اصلی تحقیق و مدیر تحقیق و توسعه ی RCSI گفت: “قبل از شروع آزمایشات بالینی، آزمایشات بیشتری لازم است و در صورت موفقیت، این ماده بیولوژیکی می تواند هنگام ترمیم نقایص استخوانی برای بیماران بسیار مفید باشد.”

https://medicalxpress.com/news/2021-04-biomaterial-regrows-blood-vessels-bone.html

پروتئین BafA عاملی برای رگ زایی​

دانشمندان از دانشگاه پزشکی فوجیتا (Aichi، ژاپن) یک پروتئین با فعالیت رگ زایی را که توسط باکتریهای جنس بارتونلا آزاد می شود، کشف کرده اند از این رو آنها این فاکتور آنژیوژنیک (BafA) را بارتونلا A نامیده اند. این اولین گزارش از پروتئین شبه فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) است که توسط باکتری تولید می‌شود. نتایج این مطالعات در مجله  Nature Communications. به چاپ رسیده است.

محققان با وارد کردن Bartonella henselae (B. henselae) به سلول‌های اندوتلیال انسان در شرایط آزمایشگاهی، مشاهده کردند که این باکتری‌ها باعث تکثیر سلول‌های اندوتلیال می‌شوند. آنها سپس جهش های تصادفی را در DNA باکتری‌ها ایجاد کردند تا ژن‌هایی را که در فرایند رگ زایی نقش ایفا می‌کنند، شناسایی شوند. این باعث شد که آن‌ها کشف کنند که B. henselae تنها در صورت داشتن نسخه سالم از BafA می تواند رگ زایی را در سلول‌های اندوتلیال را تحریک کند.

این تیم سپس نمونه‌های آئورت را از موش‌ها استخراج کرده و درون محیط های کشت دارای BafA و فاقد آن قرار داد. در نمونه‌هایی که آئورت در معرض BafA قرار گرفته بودند رگ‌های خونی جدید رشد کردند، در حالی که نمونه های آئورت که در معرض BafA قرار نگرفتند رگ های خونی جدید رشد نکردند.

به دنبال آزمایشات بیشتر in vitro با سلول‌های اندوتلیال انسانی نشان داده شد که BafA گیرنده های سطح سلول را که VEGF را تشخیص می دهند فعال می کند. وقتی BafA به این گیرنده ها متصل شود، باعث فعال شدن پروتئین های MAPK و ERK می شود بطوریکه این مسیرها نقش مهمی در رگ زایی دارند.

یوهی دوئی توضیح داد: “ما معتقدیم که پروتئین های BafA می‌توانند به عنوان ابزاری برای مطالعه رگ زایی استفاده شوند و همچنین مزایای بالقوه پزشکی را نیز در نظر می‌گیریم.”

 

https://www.regmednet.com/novel-bafa-protein-shown-to-stimulate-angiogenesis

استفاده از ژن درمانی در درمان آتروفی اپتیک غالب​

آتروفی اپتیک غالب(DOA) با تخریب اعصاب چشمی مشخص می شود و در ابتدای بلوغ موجب بروز علایمی در بیماران می شود که از جمله آن ها می توان به از بین رفتن تدریجی بینایی و نقص در تشخیص رنگ و … اشاره کرد که می تواند در نهایت منجر به نابینایی شودو متاسفانه درمان موثری برای این مشکل وجود ندارد. ژنی به نام OPA1 دستورالعمل هایی را برای تولید پروتئین ایجاد می کند که در سلول ها و بافت های سراسر بدن یافت می شود و برای حفظ عملکرد مناسب میتوکندری ها حیاتی است.

بدون وجود OPA1، عملکرد میتوکندریایی به طور مناسبی صورت نمی گیرد و روی ارتباطات سلولی اثرات منفی می گذارد. در مورد بیماران مبتلا به آتروفی اپتیک غالب، جهش در ژن OPA1 و عملکرد نامناسب میتوکندریایی موجب شروع بیماری و پیشرفت در آن می شود. در مطالعه ای جدید در دوبلین، محققین ژن درمانی جدیدی را ارائه کرده اند که با اصلاح موتاسیون OPA1 می تواند عملکرد میتوکندریایی را بهبود بخشیده و با تقویت توانایی تولید انرژی از آسیب سلول های عصب بینایی جلوگیری کند. به عقیده آن ها این رویکرد درمانی می تواند با گذشت زمان و برطرف کردن چالش ها برای درمان آتروفی اپتیک غالب و سایر بیماری های چشمی موثر باشد.

https://medicalxpress.com/news/2020-11-scientists-gene-therapy-eye-disease.html

جوهر زیستی جدید چاپ سه بعدی اعضای بدن انسان را به واقعیت نزدیک می کند​

جوهر زیستی جدید چاپ سه بعدی اعضای بدن انسان را به واقعیت نزدیک می کند محققان دانشگاه لوند در سوئد یک جوهر زیستی جدید طراحی کرده اند که اجازه می دهد مجاری تنفسی کوچک انسانی برای اولین بار با کمک سلول های بیمار به صورت سه بعدی چاپ شود. سازه های چاپ شده ی سه بعدی زیست سازگار بوده و از رشد رگ های خونی جدید نیز پشتیبانی می کنند. این اولین قدم مهم به سمت ارگان های چاپ سه بعدی است. این مطالعه در Advanced Materials منتشر شده است.
جوهر زیستی که این محققان برای چاپ سه بعدی زیستی انسان طراحی کرده اند از ترکیب دو ماده ساخته شده است: ماده ای مشتق شده از جلبک دریایی، آلژینات و ماتریس خارج سلول مشتق شده از بافت ریه.
این جوهر زیستی جدید در چندین مرحله ی مختلف از تکامل سلول های بنیادی به سمت بافت کمک می کند. از این جوهر زیستی برای چاپ سه بعدی راههای هوایی کوچک انسان حاوی دو نوع سلول موجود در مجاری تنفسی انسان استفاده شده است. هر چند، این جوهر زیستی می تواند برای هر نوع بافت یا عضوی سازگار باشد.
به گفته ی دارسی واگذر که از محققان این پروژه است، این جوهر های زیستی جدید از بلوغ سلول های بنیادی راه هوایی به انواع مختلف سلول که در مجاری تنفسی انسان بالغ یافت می شوند، پشتیبانی می کنند، به این معنی که انواع سلول و تعداد نازل کمتری برای چاپ بافت از سلول های مختلف مورد نیاز می باشد.
همچنین، واگذر به این نکته نیز اشاره کرده است که لازم است کیفیت چاپ سه بعدی به بافت ریه و کیسه های هوا (معروف به آلوئول) که برای تبادل گاز حیاتی هستند نزدیکتر شده و بهبود یابد.
این تیم تحقیقاتی از یک مدل موش سرکوب ایمنی شده بسیار شبیه با بیماران تحت پیوند اعضا استفاده کردند. آنها هنگام پیوند دریافتند که سازه های چاپ سه بعدی ساخته شده از جوهرزیستی جدید به خوبی توسط بدن تحمل شده و از رگهای خونی جدید نیز پشتیبانی می کنند.
مارتینا دی سانتیس، نویسنده ی اول این مطالعه، اینطور نتیجه گیری می کند که توسعه این جوهر زیستی جدید یک گام قابل توجه به سمت جلو می باشد، اما اعتبار سنجی بیشتر عملکرد مجاری هوایی کوچک در طول زمان و بررسی امکان سنجی این روش در مدل های حیوانات بزرگ نیز باید صورت گیرد.

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210317111755.htm